top of page
Om klubben

Dragefesten på Hellestøstranden, Sola, 1989 til dags dato

 

Dragefesten i Sola har blitt arrangert hvert år siden 1990 og er Norges største og eldste årlige dragefestival.

Ideen til Dragefesten i Sola ble unnfanget i 1989 under en idédugnad blant foreldrerepresentanter fra skoler og barnehager i Sola. Sola var den gang i stor vekst, med mange innflyttere fra inn- og utland. Målet var å finne aktiviteter som barn og voksne kunne glede seg over sammen, og på den måten styrke nærmiljøene. Ideen om å bygge drager ble lansert av Jens Petter Ianke som fortsatt er med å arrangere festivalen. Dragebygging er morsomt for både store og små, drageverksteder gir ”liv mellom husene” og vi kunne utnytte de lokale, naturgitte forutsetningene: vinden og strendene. 
Bak dette initiativet stod Sola kulturkontor, og for å sikre stor deltagelse ble det utarbeidet en modell i tre trinn:

1. Foreldre/barnehage- og skoleansatte lærer å bygge drager og arrangerer verksted av erfarne instruktører.

2. Kursdeltakerne arrangerer drageverksteder i skoler, barnehager og nærmiljø.

3. Dragefest avslutter aktivitetene en helg i månedsskiftet mai/juni. Lørdag er det åpent drageverksted i Sola Kulturhus og søndag er det dragefestival på Hellestø.
I motsetning til dragene, som har god plass på himmelen, fikk bilene et problem med å gjøre av seg. Det ble parkeringskaos på Ølberg, og det ble bestemt å flytte til Hellestø. Dermed kom Havdur IL inn i bildet. De siste årene har de organisert parkering og salg av mat på stranden. Bedre dugnadsgjeng finnes ikke!

Sola Drageklubb vokste naturlig fram blan tde lokale dragevennene og fungerer i dag som en prosjektgruppe som står for det dragefaglige innholdet under Dragefesten. Dragefesten sin sjel er menneskenes lek med naturkreftene. Barn og voksne koser seg på stranden og flyr sine egenproduserte drager. Arrangementet er støyfritt i den forstand at en har ikke har sponsorer som krever profilering på stranden. Arrangørene har ønsket at Dragefesten skal være en motkraft til den kommersialiserte fritiden og opplever at dette er blitt tatt vel i mot. Med opptil ca 5000 deltagere og tilskuere, er Dragefesten i Sola nå det største familiearrangementet i regionen som er basert på egenaktivitet.

I 1992 ble Drageprosjektet i Sola tildelt diplom og hederlig omtale under Norsk Kulturråd sin messe Barndom i Norge. Sola Drageklubb fikk Sola kommune sin kulturpris i 2002.

I årene 2007 og 2008 hadde Dragefesten i Sola status som et Stavanger2008-prosjekt. Dette gav oss romsligere økonomiske rammer, og vi kunne hente inn internasjonalt anerkjente dragekunstnere, både som foredragsholdere på seminar, men ikke minst som bidragsytere i skoler og barnehager, på drageverkstedet og på Hellestøstranden.

Klubben legger vekt på at dragen er et sosialt verktøy som brukes når folk skal kose seg sammen på tvers av alder, tro og etnisk bakgrunn. Det viktigste med dragefestivalen er ikke dragene, men menneskene som flyr dem.

 

Dragefesten på Sola er et samarbeid mellom Sola Drageklubb, Sola kommune og Idrettslaget Havdur.

 

 

Våre samarbeidspartnere og sponsorer: 

 

Sola kommune:
http://www.sola.kommune.no/

 

Havdur idrettslag:
Parkering og kiosk

 

Reload design:
http://www.reload.no

 

Gunnarshaug trykkeri:

http://gunnarshaug.no/

 

Fotograf kristina ianke:
http://kianke.wix.com/kianke

 

Årets plakatdesigner 2019, Per Dybvig

bottom of page